Folk You 2010 (Seara a doua)
Așa cum era de așteptat, odată cu sfârșitul de săptămână, Vama Veche s-a mai aglomerat, iar cea de-a doua seară a Folk You a avut parte de un public mai numeros față de cea precedentă. Au mai căzut și din bariere. Progresiv, la ordine noi, băieții în uniforme mai mută câte un gard din fața scenei, dovadă de “bunăvoință” față de publicul ce ar trebui să fie recunoscător pentru “libertatea” convențională primită. Dar să trecem.
Seara a fost deschisă de Nicu Alifantis & Șemineu Band, adică trupa alături de care a înregistrat noul său material discografic. Muzicieni talentați, despre care v-am mai vorbit cu ocazia lansării “Cântecelor de șemineu”. Un punct în plus pentru violonistul Mihai Neniță, care a stârnind aplauze furtunoase cu solo-urile sale. S-au cântat piese de pe noul album, dar și “vechituri” îmbrăcate în straie noi.
Alina Manole (alături de Adrian Cristescu, Tudor Olaru și Dan Nicolau) a avut parte de un public mult mai implicat decât cel de anul trecut, cunoscători de versuri de pe “Luna Pătrată”. Pe lângă piesele de pe album, artista a venit pregătită și cu un cântec nou (“Tu ai vândut marea”) pe care l-a prezentat în deschiderea recitalului său. Un spectacol mai bun decât cel din 2009, cu reacții pozitive din partea publicului și atmosferă frumoasă.
Magda Puskas a venit însoțită de gașca tânără de la Cluj, la început acompaniată de Ioan Onișor și Sorin Zamfir. Pe rând, acestora li s-au alăturat Răzvan Krivach, Mishu Călian, Tudor Bădescu și Ovidiu Scridon. Piesele vechi, cenacliste, ale Magdei au sunat altfel, în sensul bun al cuvântului. Nu a lipsit nici omagiul adus Tatianei Stepa. Cei de pe scenă au cântat “Copaci fără pădure” și “Totuși există iubire”. Momente emoționante pentru publicul ce a fredonat fiecare vers, ridicat în picioare.
A urmat Evandro Rosetti, venit special de la Roma pentru a cânta la Vama Veche, acompaniat la flaut de Sorin Minghiat. Un moment primit de către cei de pe plajă cu mai puțin entuziasm față de recitalurile anterioare.
Tudor Gheorghe ne-a dat din nou lecții despre folclorul românesc. A vorbit parcă mai puțin decât anul trecut și a cântat mai mult. Prezența unor instrumente în plus (două viori, un țambal și un contrabas) pe lângă obișnuita sa cobză a fost binevenită. Au existat și momente haioase în discursul său dar, per total, atitudinea lui mereu superioară mă deranjează. Iar faptul că face pe dizidentul, specificând mereu că piesa cutare a fost interzisă în vechiul regim, îmi pare de prost gust.
Ștefan Hrușcă a venit iar din Canada să ne amintească el că suntem români, introducând în repertoriul său cântece ca “Tu Ardeal, “Treceți batalioane”, “Nu uita că ești român”, “Noi suntem români”, etc. Din punctul meu de vedere, patriotism fals cu iz flăcărist și nimic mai mult. De colinde am scăpat anul ăsta, deși eram pregătiți sufletește pentru “tradiționalul” Christmas in July .
Cei de la Compact ne-au făcut o surpriză extrem de plăcută. E drept, au cântat aceleași piese pe care le știm cu toții, dar au sunat mult mai bine decât ne așteptam. Sunet plin, parcă mai rock decât de obicei, artiști în formă extrem de bună, atmosferă faină, public de toate vârstele și foarte implicat. Un final de spectacol frumos.
Sunetul a fost la fel de bun ca în prima seară și pentru asta organizatorii și cei de la Stage Expert (în mod special sunetistul Claudiu Ionescu) merită aplauzele noastre. În continuare, lipsa unui prezentator al evenimentului mi s-a părut nepotrivită. E drept că de data aceasta o voce ne anunța periodic prin difuzoare că “în această seară vor avea loc trei recitaluri de excepție: Tudor Gheorghe, Ștefan Hrușcă și trupa Compact”. Dar atât. Nu am înțeles de ce aceeași voce nu-i putea anunța și pe ceilalți artiști. Cum nu am înțeles nici de ce era musai ca ei să fie mai “de excepție” decât alții.
În același scop, al prezentării artiștilor, s-ar fi putut folosi, cred eu, cele două ecrane de lângă scenă, care au servit mai mult pe post de necrolog, decât de altceva. În pauzele dintre cântări, s-au proiectat pe ele clipuri cu artiști plecați dintre noi (Florian Pittiș, Tatiana Stepa, Vali Sterian și Mădălina Manole). Nu știu alții cum sunt, dar eu, în ultimul timp, am devenit sceptică la astfel de idei. E bine să ne amintim de cei plecați dintre noi și să le aducem câte un omagiu, dar ar fi și mai bine să nu exagerăm. La fel cum ar fi bine să nu folosim înregistrările cu ei pentru a calma publicul și a acoperi aplauzele care cer biss-uri. Și apropo de biss-uri, la Folk You de anul acesta ele sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire.
Cam atât deocamdată, dar Folk You continuă pe plaja din Vama Veche, iar noi vom reveni în curând cu următoarele impresii și fotografii. Așa că, dacă nu sunteți în Vamă, rămâneți măcar virtual alături de noi!
12 comentarii
Trimite un comentariu »
Cred ca Folk You este un prilej tocmai bun pentru a ne reaminti de artistii plecati dintre noi.
Nu este nici o exagerare, atata timp cat la TVR doar in emisiunile domnului Doru Ionescu mai este loc pentru Florian Pittis, Vali Sterian si Tatiana Stepa.
Anul trecut , TVR2 a scos orice referire la Florian Pittis cand a transmis selectiuni de la Folk You.
La Gala premiilor SRR, dupa ce a fost premiat DVD-ul “Ducu Bertzi si Florian Pittis in concert”, prezentatorul a spus “Multumim. Pittis!”.TVR-ul a avut grija sa taie propozitia asta.
Cat priveste circul mediatic facut in jurul sinuciderii Madalinei Manole, no comment.
Tudor Gheorghe sustine destul de des concerte la Ploiesti. De fiecare data are grija sa repete cat de persecutat si interzis a fost el de comunisti.O fi crezand ca toti spectatorii s-au nascut dupa 1990…
Stefan Hrusaca mai canta si el ce isi aminteste de acum 50 de ani de la Cenaclu.Altceva mai nou n-are in repertoriu.
Este si el unul dintre artistii romani care traiesc in strainatate cu bani castigati in Romania, de unde au plecat ca erau persecutati si interzisi.In tarile adoptive, nu-i persecuta nimeni , dar nici succes de public nu au.
a fost bineeee!!!
Pentru o informare corecta: biss-urile nu au lipsit cu desavarsire. Compact a cantat doua piese la bis: “Intoarce-te acasa” si “Carare peste timp”.
…asadar, autoarea cronicii a avut dreptate doar atunci cand a spus ca “biss-urile sunt sublime”. intr-adevar, un biss Compact nu poate fi altfel.
Si Magda Puskas impreuna cu trupa de la Cluj a fost aplaudata frenetic la sfarsit chiar si dupa ce a coborat de pe scena, dar, asa cum ai spus, a intrat peste aplauze anuntul – jignitor pentru ceilalti artisti – ca urmeaza recitalurile de exceptie ale lui Tudor Gheorghe, Stefan Hrusca si Compact- si imediat clipurile video astfel ca nu s-a mai putut canta la bis.
Cred ca anunturile din fiecare sera ca ,, urmeaza recitaluri de exceptie ale…(anuntau cate trei pe seara, cele de final) erau jignitoare pentru ceilalti artisti, deducandu-se ca ei nu au recitaluri de exceptie. De exemplu, trupa ,,EMERIC SET,, a avut un recital de exceptie, a fost si bisata, a reusit sa si cante pentru bis, a fost cu mult peste recitalurile ,,de exceptie anuntate,,.
Cam putine poze. Nu a mai cantat nimeni sau nu te-au interesat?
@cozleanu : evident ca nu toti ne-au interesat . si preferam sa punem mai putine poze dar sa fie de calitate de cat multe si proaste. in plus o poza exprima o emotie daca artistul exprima o aceeasi emotie pe decursul intregului recital, nu o sa punem 50 de poze la fel.
Miragecj, deci putini artisti au exprimat o emotie
@cozleanu : din cate observ eu, i-am cam surprins pe toti. cu exprimarea emotiilor da intr-adevar e mai greu, adevaru e ca-i si-nteleg: ce emotii sa mai exprimi cand canti o piesa pt. a mia oara !? si zic sa nu ne mai ferim de cuvinte, ca ne cunoastem, te referi la cineva anume ?
Apai tu fata draga,cum ar spune Lelut “Megastaru’”,lasa-ma sa-ti spun ca in cazul celor de la Compact putem vorbi de biss-uri,au fost 2…..2 si la Iris in prima seara iar vis-avis de prezentator,nu cred ca era nevoie,erau nume importante ,aici vine public fidel,cunoscator si nu cred ca era necesar sa “ne lungim” cu lucrri pe care deja le stim….
@ Alina V si deea: dragelor, avem de-a face cu un citat marca Nenea Iancu, aka tata Caragiale. e o joaca mai mult, nu trebuie luata mot a mot. Ideea e ca multi artisti au fost chemati la biss si, credeti-ma, cei mai multi dintre ei ar fi venit. doar ca pur si simplu chemarile publicului erau acoperite de ‘ecranul-necrolog’, cum l-am numit eu. Motivul, cum spuneam, trebuie sa fi fost acela de a nu lungi prea tare programul. Bineinteles ca recitalurile din incheierea serii nu mai aveau nevoie de astfel de intreruperi, e logic. Iar daca voi ati citit cronica asta in care ii laud pe cei de la Compact (si o fac cu drag si bucurie) si ati inteles ca am ceva cu ei, atunci nu stiu ce sa mai zic…
@ deea: Public cunoscator sau nu, artistii meritau macar atata respect. si crede-ma ca multi au fost deranjati si jigniti de faptul ca s-a decis ca doar unii dintre ei, cei mai “de exceptie”, sa fie prezentati si ceilalti nu. Pai nu te supara, daca e sa luam de buna teoria ta, atunci tocmai “exceptionalii” respectivi erau cei ce nu aveau nevoie de nicio prezentare, nu-i asa?
@alina ioana deac: cand scrii o cronica, lumea o ia “mot a mot”, nicidecum ca pe o joaca. esti incoerenta. in privinta opiniilor, sunt total de acord cu alina v si deea.
@ andreea: lumea care l-a citit pe Caragiale, lumea care vede expresia respectiva scrisa cu italice stie cum sa o ia. Lumea care n-are habar … hmmm, ce sa zic? … eu cred totusi ca, in general, ascultatorii de folk au un anumit nivel de cultura.Ca vorba aceea, n-am citat totusi din Kant.