7 noiembrie 2009 – Fraţii Chiriac – Moartea căprioarei

De Lucia Marginean la data November 7, 2009   in Rubrica PIESA ZILEI

În această dimineaţă vă propunem o piesă a unor oameni despre care până de curând nu ştiam  nimic. Mi-a trebuit să parcurg o mie de km, chinul traficului din capitală, pentru ca în clipele de “răgaz”  şi şedere pe loc, să ascult în maşina amicului cutare, muzica fraţilor Chiriac.

Şi, vorba unui alt om drag mie, cu fiecare pas în faţă, realizezi că mai ai trei de făcut. Astfel că am  început să caut, să citesc, să ascult. Am descoperit o muzică făcută cu sufletul, nişte voci sensibile şi-o linie melodică necomplicată.

Gelu şi Ion Chiriac, “braconierii”, cum le-a rămas numele, se trag de pe malul drept al Prutului şi timp  de aproape zece ani (‘76-’85) au făcut parte din echipa de 40 de artişti ai lui A. Păunescu din cenaclul Flacăra, unde au obţinut în repetate rânduri premiul de interpretare şi de popularitate.

Piesa din această dimineaţă, deşi tristă, e de-o frumuseţe rară, astfel că, pe lângă un “pumn de  boabe coapte”, vă aducem şi versurile tânărului Labiş, ce ilustrează extrem de viu cumplita secetă din 1946.

S-aveţi o zi de ne-uitat.


Fratii chiriac – Moartea caprioarei

5 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. Orchestratie excelenta, la fel si vocile, versurile insa foarte, foarte triste sad .

  2. labis , invatat pe dinafara la scoala , si recitat stangaci de noi , elevi care faceam asta pentru ca “aveam tema” , comentat impreuna cu doamna de romana , analizat , eventual subiect de teza .
    si totusi … abia ascultand piesa asta il traiesti cu adevarat . abia acum te inunda , abia acum te conectezi si realizezi cata incarcatura si cat dramatism se ascund in spatele versurilor .te cutremuri ascultand ” spun tatii ca mi-e sete si-mi face semn sa tac ” .

  3. erata : recitat stangace ( imi cer scuze)

  4. …ce minune internetul ! Am fost la numeroase concerte ale fratilor Chiriac. Ce bine si frumos mai era! Traim acum din amintiri. Unde sunt salile caselor de cultura pline cum erau altadata….., unde sunt spectatorii care traiau la maxim viersurile din ,,Moartea caprioarei ” , ori ,,Trandafirul albastru” si cantau in cor? Fostul stadion din Barlad se cutremura cand cateva mii de spectatori cantau impreuna cu Fratii Chiriac si cu regretatul Valeriu Penisoara. Multumim pentru postare!

  5. Am cautat ani la rand sa gasesc melodia asta, pe care o ascultam de pe la 4 ani – nu stiam cine o canta. Ma bucur ca am o pot asculta din nou…Multumesc!

Comentariul tau :