Tudor Gheorghe - menestrelul permanentelor frumuseţi

De cantafabule la data September 29, 2009   in Rubrica RECOMANDARI

tudor ghe

Se poate să avem în acelaşi timp şi vară şi toamnă? Teoretic nu, dar practic o să vedeţi că se poate. Chiar la începutul lunii octombrie. Unde? Pentru clujeni, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Artizanul acestei minuni nu va fi altul decât menestrelul inimilor, Tudor Gheorghe. Începând cu 24 septembrie, maestrul a demarat un proiect mai mult decât ambiţios, denumit “Stagiunea Permanentelor Frumuseţi”, care va cuprinde două părţi, două contopiri ale anotimpurilor, vara-toamna, respectiv primăvara-iarna.

În cadrul primei părţi a turneului, vara şi toamna sunt primele aduse în discuţie. Folosind versuri alese ale poeziei româneşti, texte suave ale unor poeti de frunte, precum Nicolae Labiş, Octavian Goga, Tudor Arghezi, Radu Gyr, cîntecele pline de sensibilitate, nostalgie şi dor în stilul său binecunoscut, Tudor Gheorghe pregăteşte în acest început de toamnă un spectacol sentimental, cu nostalgii şi dorinţe. „Stagiunea Permanentelor Frumuseţi“ reprezintă o pleiadă de spectacole, de muzică şi poezie, care îi vor purta pe iubitorii de frumos printr-o lecţie de cultură, lecţie pe care maestrul le-o oferă “discipolilor” săi cu ocazia fiecărei reprezentaţii.

Primul ciclu de spectacole al acestei stagiuni, “Anotimpurile Mele Vara-Toamna 2009”, şi-a deschis porţile, cum spuneam, pe data de 24 septembrie, cu un prim concert la Galaţi. Acesta va fi urmat de o serie de alte 23 de oraşe, urmând a se încheia pe 23 noiembrie.
Reprezentaţiile din “Stagiunea Permanentelor Frumuseţi” marchează şi celebrarea a două evenimente semnificative pentru cariera maestrului şi anume împlinirea a 40 de ani de la primul său recital, Menestrel la curţile dorului, respectiv aniversarea a 10 ani de la primul său concert simfonic alături de orchestra dirijorului Marius Hristescu, prin seria de spectacole Anotimpurile poeziei româneşti.
Concertele incluse în această stagiune se vor întinde până pe data de 15 iunie 2010.

Cum aminteam la începutul articolului, clujenii se vor număra printre cei care vor avea plăcerea să se bucure de virtuozitatea creaţiei artistice a maestrului Tudor Gheorghe. Astfel, pe 3 octombrie, de la ora 19:00, iubitorii muzicii de calitate vor fi călăuziţi într-o lume pură şi suavă, prin intermediul unor piese din spectacolele „Vara Simfonic“ şi „Toamna Simfonic“, precum „Sara pe deal“, „Florile grâului“, „Pe marginea Dunării“, „Lino, Leano”, „Toamna“, „Jelui-m-aş şi n-am cui“ şi multe altele.

La spectacolul de la Cluj-Napoca, maestrul va fi acompaniat de corul şi orchestra Filarmonicii din Târgu-Mureş, dirijate de Marius Hristescu, dirijor si orchestrator care îl va însoţi pe Tudor Gheorghe pe toată durata turneului.

Biletele pentru spectacolul din 3 octombrie s-au pus în vânzare la Casa de Cultură a Studenţilor. Preţul unui bilet este de 60 sau 70 de lei, în funcţie de aşezarea locurilor în sala de spectacol.

Comentariul tau :