Lansare carte & CD: Nicu Vladimir – “Lucrătorul ostenit”

De Alina Ioana Deac la data September 8, 2010   in Rubrica EVENIMENTE FOLK

Sâmbătă 11 septembrie, ora 18:00, va avea loc lansarea de carte şi CD „Lucrătorul ostenit” de Nicu Vladimir. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Festivalului Plai, cortul Centrului Cultural GONG, de la Muzeul Satului din Timişoara.

Despre Nicu Vladimir (n. 1950 – d. 1995) am încercat să vă vorbim în mai multe rânduri şi nu o dată ne-am exprimat părerea de rău că există atât de puţine materiale înregistrate/scrise din opera sa. Un artist despre care, odată intrată în lumea folkului, am auzit vorbindu-se mult.

Până atunci nu prea ştiam mare lucru despre el şi din această cauză, la început, încercam un soi de frustrare ori de câte ori i se pomenea numele. Trăisem cu impresia că, în materie de folk, cunoşteam tot ce era de cunoscut, că nu-mi scăpase niciun nume cu adevărat important în istoria genului. Am început să răscolesc  Internetul în căutare de informaţii, piese, versuri, materiale şi abia atunci am înţeles de ce eu şi cei din generaţia mea nu ştiam mai nimic despre Nicu Vladimir. Tot atunci au început, în mintea mea, să se schimbe radical nişte lucruri.

Până în acel moment nu conştientizasem un lucru care azi îmi pare de ordinul evidenţei. Şi anume faptul că imaginea de răzvrătiţi anti-sistem creată în jurul unor artişti nu prea se potriveşte cu succesele înregistrate de aceştia, cu apariţiile dese pe scene/posturi de radio şi TV în perioadele în care personalitatea şi opera lor ar fi fost, chipurile, interzise.

Nu mă gândisem că logica tristă a lucrurilor trebuie să fie, de fapt, următoarea: adevăratele figuri anti-sistem, adevăraţii artişti vertebrali care nu acceptă niciun fel de comporomisuri în vremuri tulburi sunt, mai degrabă, dacă nu şterşi din istorie, cel puţin îngropaţi cât mai adânc.

Cazul lui Nicu Vladimir este un exemplu în acest sens. Colegii de breaslă şi de generaţie îl evocă adesea ca pe unul dintre cei care au pus bazele folkului românesc, ca pe un artist talentat şi complet (poet, compozitor, interpret, plastician) şi, mai ales, ca pe un spirit liber, curat şi necompormis. Cu toate acestea (sau tocmai din cauza asta) pentru noi, cei care venim din urmă, opera lui este aproape inaccesibilă. Până acum nu i s-a editat niciun disc, nu i s-au publicat scrierile în volum, înregistrări audio/video sau fotografii abia de se găsesc pe Internet.

În curând însă, editura Blumenthal din Timişoara va lansa cartea “Lucrătorul ostenit” ce va conţine scrieri semnate Nicu Vladimir, însoţită de un CD cu înregistrări-document, câteva lucrări grafice şi fotografii de arhivă.

Lansarea va avea loc pe data de 11 septembrie în cadrul Festivalului Plai, la cortul Centrului Cultural GONG, de la Muzeul Satului din Timişoara. La eveniment va participa doamna Anda Pittiş iar duo-ul folk timişorean Petre & Kindlein (organizatori ai evenimentului) va interpreta câteva cântece din repertoriul lui Nicu Vladimir.

În speranţa că vom recupera cu această ocazie măcar o bucăţică din ceva de preţ, salutăm gestul celor de la editura Blumenthal şi aşteptăm cu interes acest material pe rafturile magazinelor de specialitate.


2 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. Stie cineva de unde se poate cumpara cartea? Am intrebat la Humanitas, dar ei nici nu aflasera de ea.

  2. Am descarcat acum câțiva ani destul de multe piese cântate de NIcu Vladimir (e adevărat, din punct de vedere tehnic, înregistrările lasă mult de dorit). Ascultându-le, am început să înțeleg de ce a fost singurul artist român care poate fi comparat cu Bob Dylan…
    Am descărcat piesele cu programul Strong DC++, deci nu pot să știu din ce calculator provin….

    Altfel, sunt mare amator de folk britanic (Fairport Convention, John Renbourn, etc)……..

Comentariul tau :