FânFest 2011 – Salvati Roşia Montană!

De Folkblog la data August 10, 2011   in Rubrica SPECIAL

În perioada 12-14 august 2011, la Roşia Montană va avea loc cea de VI-a ediţie a festivalului FânFest, eveniment artistic cultural al cărui scop principal este acela de a protesta împotriva proiectului de distrugere a acestei zone.

Sub deviza “Dacă ei plătesc pentru orice, nouă ne pasă pe gratis!”, în cadrul “Fânfest” se vor organiza spectacole de muzică, teatru şi film, activităţi sportive, târguri de produse trafiţionale culinare şi obiecte hand-made, conferinţe şi workshopuri pe teme de mediu.

Cei prezenţi la festival se vor putea bucura de peisajele Munţilor Apuseni, vor cunoaşte istoria de 2000 de ani a Roşiei Montane şi pe oamenii locului, pentru a se convinge astfel de valoarea extraordinară și unică a patrimoniului cultural  de aici, care i-a determinat pe experții români și internaționali să propună Roșia Montană pentru includerea în lista monumentelor UNESCO.

Mai jos vă prezentăm câteva selecţiuni din programul Fânfest 2011 aşa cum au fost redactate în Comunicatul de presă al organizatorilor:

” Tururi ghidate

Pentru că unul dintre principalele scopuri ale FânFest este cunoașterea localității și a zonei, în fiecare zi a festivalului participanții vor avea la dispoziție ghizi care vor facilita vizitarea celor mai importante obiective ale localității și din împrejurimi: bisericile, tăurile, situl arhitectural protejat Roșia Montană, galeriile romane. Seara, participanții vor putea asculta poveștile și legendele locului, de la cele cu vâlve și hoți de aur până la cele legate de bătăliile care s-au purtat aici în timpul Revoluției de la 1848.

Concerte în aer liber

Toropeala de peste zi, condimentată cu muzică de DJ, în capițele cu fân din zona lounge-ului va fi înlocuită pe înserat de concertele live de la scena Tăul Brazi. Vineri, sâmbătă și duminică vor fi prezenți Luna Amară, Sarmalele Reci, Aria Urbană, Alternativ Quartet, Mojo Barells Band, Junetrip, Trupa OM, Maya, Adhoc, Dusty old records, Fierbințeanu și alții, iar spre dimineață petrecerea va continua cu mixurile eclectice ale DJ-ilor: Kaya Sound, Limun, Atomic Midget, Injektah, Mihai Liquid, Djubei, Dj Padre, Burner Greene, Yogi, Koko, Tabac & Phla feat Pietonu’ și ale Vj – Flowerstepper & Spacebunny.

Spectacole eveniment

“Roșia Montană, pe linie fizică și politică”, este un spectacol montat de grupul Dramacum la Teatrul Maghiar din Cluj în 2010. La Roșia Montană va fi prezentată o variantă inedită a piesei – povestea spectacolului, modul în care, pornind de la un proiect artistic, autorii au descoperit Roșia Montană și cum i-a influențat și schimbat acest lucru. ”Coloana sonoră” a reprezentației va fi asigurată de Bobo, de la Fără Zahăr.
”Școala noastră”, un documentar eveniment, regizat de Mona Nicoară și Miruna Coca Cozma, e o poveste despre țigani. Dar și despre ipocrizie. Ipocrizie inconștientă, desprinsă din gesturi mici, din cuvinte și ridicări de voce, care trădează incapacitatea de a-i privi, de a-i trata și de a le oferi șanse egale reale copiilor romi pe care pretindem că vrem să-i ajutăm.
Acestor două evenimente li se va adăuga un mini-festival de filme cu tematică socială și de mediu, care vor fi proiectate în fiecare dintre cele trei seri în spațiul public al Pieței Vechi din Roșia Montană.

Conferințe & workshop-uri

Patrimoniul cultural și modul în care acesta poate fi valorificat economic în beneficiul comunității va face obiectul unor prezentări și dezbateri pornind de la studii de caz – Roșia Montană (arhitecți Virgil Apostol și Ștefan Bâlici – ARA) și Rimetea (arhitect Eugen Pănescu – Planwerk). Antropologul Vincze Eniko va prezenta și modera workshop-ul ”Rasism de mediu”, iar jurnalistul Mihai Goțiu va face o analiză a modului în care cazul Roșia Montană a fost prezentat în mass-media națională și internațională. Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) și membri ai Campaniei Salvați Roșia Montană vor prezenta moduri concrete în care fiecare cetățean se poate implica activ în luarea deciziilor în probleme care îl privesc sau de care este interesat.

Târguri

Târgul de produse culinare tradiționale și cel de produse realizate manual nu vor lipsi de la ediția a VI-a a FânFest.

Menționăm că toți artiștii și invitații împărășesc dedicația și dorința de implicare specifică activiștilor campaniei, astfel încât participarea lor în cadrul festivalului este pro-bono. Mai mult, festivalul se desfășoară fără taxă de participare pentru public și este bazat în exclusivitate pe munca voluntară a organizatorilor și pe donații private, într-o mare parte primite de la persoane fizice.”

Pentru programul complet al Fânfest 2011 click aici.


Un comentariu
Trimite un comentariu »

  1. [...] click aici pentru mai multe detalii despre Fânfest 2011 AKPC_IDS += "35143,"; Tweet This Post Post to Facebook [...]

Comentariul tau :