Folk You 2011 – Ultima seară
Cu o oarecare întârziere faţă de cum v-am obişnuit, revin cu ultimele relatări de la Folk You 2011.
În comparaţie cu serile precedente, cea din urmă a fost lipsită de incidente majore, iar programul ceva mai sărac din punct de vedere cantitativ. Nici publicul nu a mai fost la fel de numeros (de vină trebuie să fi fost atât finalul de weekend, cât şi lehamitea ce i-a cuprins pe mulţi după circul din ajun).
Spectacolul a fost deschis de Mirona Pascu, reprezentantă a folkului tânăr clujean, pentru prima oară prezentă pe scena Folk You. În ciuda emoţiilor, Mirona s-a descurcat bine şi a ştiut să îşi apropie publicul. Am remarcat că artista s-a pregătit pentru acest recital nu doar pe plan interpretativ ci şi cu scurte prezentări ale fiecarei piese, introduceri faine, haioase, cu darul de a-i face pe spectatori curioşi de ceea ce urmează să asculte.
Deşi nu era prezent pe afis, Cezar Petrovici (acompaniat la un moment dat de Răzvan Krivach) a cântat şi el câteva piese pe scena Folk You. A fost urmat de Ducu Hotima care a interpretat atât coveruri din repertoriul folk autohton cât şi piese din folclorul maramureşean. Vocea lui (á la Grigore Leşe) a impresionat. Totuşi, eu rămân în continuare la părerea că pe scena acestui festival ar fi mai nimerit să se cânte compoziţii proprii.
Andrei Păunescu şi Trupa Totuşi nu-s tocmai pe gustul meu. În plus, am avut impresia că recitalul lor s-a lungit excesiv (şi nu-i pentru prima dată când Păunescu face asta) .
Băieţii de la Trupa Maya s-au bucurat şi ei de un binemeritat succes la public. Piesele „Scrum” şi „Viteza sângelui meu”, devenite deja hit-uri printre ascultărorii genului, au fost fredonate de o plajă întreagă. Din păcate, recitalul lor a fost prea scurt, iar pentru biss-uri la Folk You nu prea este loc.
Obişnuiţi ai Vămii şi ai festivalului, Ţapinarii au fost primiţi foarte bine de un public cunoscător şi extrem de receptiv. Au cântat şi o piesă nouă, „Pentru toată noaptea” care a fost repede învăţată de spectatori. Mie mi-au plăcut mai mult ca în alte dăţi şi mi s-a părut că stilul lor ironic a prins bine în condiţiile deloc vesele de la Folk You 2011 .
Dan Teodorescu de la Taxi a urcat din nou pe scenă pentru a cânta piesa „Dramă în Vamă” devenită peste noapte un fel de imn al festivalului. Prin public au fost împrăştiate câteva sute de coli cu versurile piesei, astfel că spectatorii au cântat într-un glas alături de artist.
După un recital rock cu Celalate Cuvinte (care nu m-au impresionat cine ştie cât nici anul acesta) a urmat un concert cu Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă. Cam acelaşi repertoriu ca de obicei, piese cântate şi răscântate de ani de zile. Nimic nou sub soare. Dar publicul se pare că nu se satură niciodată de aceeaşi placă. O poveste veche pe care nimeni nu are niciun interes să o schimbe. Ba din contră.
Seara a fost încheiată pe ritmuri de rock cu trupa Vama. La fel ca anul trecut, băieţii au făcut un show de zile mari. În privinţa lor rămân totuşi cu un regret. Nu cred că era necesar ca Tudor Chirilă să folosească în discursurile dintre piese (unele dintre ele chiar deştepte) şi cuvinte vulgare. Dar, cum ziceam în cronica precedentă, mai nou se pare că la Folk You se poartă limbajul şi comportamentul indecent. Aşadar, iată ce promovează vestita Mişcare de Rezistenţă!
Că tot veni vorba de ipocritul concept de marketing marca Marius Tucă Show, nu-i deloc lipsită de importanţă reacţia publicului la spotul publicitar de susţinere a Mişcării de Rezistenţă difuzat în ultima seară pe ecranele de la scenă. S-a lăsat cu huiduieli şi fluierături dezaprobatoare.
E drept, a fost huiduit mai mult Chilian (care apărea în respectivul spot şi care a reuşit să dezamăgească rau de tot publicul de la Folk You) decât „mişcarea” în sine. Totuşi, sper că după ce lumea va judeca la rece toate cele întâmplate la Vama Veche, va pricepe în cele din urmă ce-i cu „rezistenţa” asta în realitate şi cam câţi bani dau Tucă şi ai lui pe „principiile” ce ar sta, chipurile, la baza acestei mişcări.
Eu una nu mai am nevoie de alte demonstraţii cu circ ieftin, experimente, vulgarităţi, mascarade şi spectacole de mitocănie. M-am convins cu vârf şi îndesat! Aşa că închei aici maratonul de cronici de la Folk (?) You 2011 cu un scurt, dar cuprinzător: „La adio, Tucă!” .
click aici pentru toate cronicile de la Folk You 2011
3 comentarii
Trimite un comentariu »
Felicitari, Alina, pentru articole!
Am citit toate cele 4 articole despre Folk You 2011, precum şi comentariile aferente. Anul acesta nu am ajuns din motive independente de voinţa mea. Înainte de festival îmi părea rău că nu ajung. Acum, aproape că m-am bucurat…
Trist, foarte trist ce se întâmplă de 2-3 ani încoace. Sincer? Nu înţeleg ce se vrea această “Mişcare de rezistenţă” atâta timp cât s-a denaturat modelul creat de Moţu Pittiş.
Păcat!
alina, in toamna asta ar fi momentul prielnic sa apara o noua miscare folk care sa preia aceste concerte sub forma unei umbrele. folkistii ar trebui sa se uneasca si sa-si aleaga un leader. da, la adio tuca!