1 decembrie 2011 – Vali Sterian – Cu iubirea de moşie

De Alina Ioana Deac la data December 1, 2011   in Rubrica PIESA ZILEI

Data de 1 decembrie  înseamnă mai mult decât o zi liberă, bună doar pentru odihnă şi căscat gura la jocurile de artificii. Din nefericire, puţini se mai gândesc la asta în zilele noastre. De aceea m-am gândit să vă servesc astăzi cu un cântec special, unul care să ne mai trezească din somnul conştiinţei.

M-am oprit la “Cu iubirea de moşie” interpretată şi compusă de Vali Sterian pe versurile lui Ion Horea. Alături de “Cântec de oameni”, piesa de faţă a apărut prima oară în anul 1975 pe single-ul “Muzica folk”, discul de debut al artistului.

O piesă care ar fi bine să ne pună pe gânduri şi să ne amintească cine au fost strămoşii noştri şi cine ar trebui să fim noi pentru ca lucrurile să se poată schimba vreodată în bine.

Astăzi ne lipsesc modelele şi de aici pornesc cele mai mari necazuri ale noastre. Dar ce ar fi să încetăm să le mai căutăm la televizor şi în presa de doi lei?

Pe “acei bărbaţi” din trecut îi putem găsi în cărţi (şi tot citind vom învăţa să recunoaştem istoria adevărată şi să o dăm la o parte pe cea rescrisă în funcţie de interesele celor puternici). Iar dacă vom scoate nasul din ecrane şi monitoare, dacă vom învăţa să privim în jurul nostru cu minţile mai puţin intoxicate de minciunile oficiale, s-ar putea să-i descoperim şi printre noi. Pentru că, vorba altui cântec, “aici, la noi, pe acest pământ/Oameni buni au fost, oameni buni mai sunt.”

La mulţi ani, dragilor! Şi nu uitaţi un lucru: e inutil şi autodistructiv să ne definim în funcţie de nonvalorile care se întâmplă să ne conducă. Singurul lucru bun pe care îl putem face e să (re)descoperim adevăratele valori, să le promovăm şi să ne mândrim cu ele. Doar asta ne poate da putere de rezistenţă, curaj şi deminitate.

Cu iubirea de moşie
versuri: Ion Horea
muzica: Vali Sterian

Cu iubirea de moșie,
Unde sunt acei bărbați,
Unde-i zarea sângerie,
Peste umeri de Carpați?

Cronicarul tot mai scrie,
Drum de țară tot mai bat,
Cu iubirea de moșie,
Unde sunt acei bărbați?

La Rovine în câmpie
Ori în codrii cei comați
Ai Cosminului să fie,
Spune, maică Românie,
Unde sunt acei bărbaţi?


Comentariul tau :