Proiecţie “Piaţa Universităţii” la Cluj

De Folkblog la data June 21, 2011   in Rubrica ALTE EVENIMENTE

Mâine, 22 iunie 2011, de la ora 21.00 va avea loc proiecţia filmului documentar “Piaţa Universităţii” (R: Stere Gulea)  în cinci locaţii din Cluj-Napoca.

De curând s-au împlinit 21 de ani de la înnăbuşirea violentă a mişcărilor  studenţeşti anticomuniste din Piaţa Universtăţii. Puţini dintre tinerii de azi ştiu ce s-a întâmplat atunci. Din păcate nimeni nu are interesul de a le prezenta istoria noastră recentă.  Nici şcoala, nici mass media. De cele mai multe ori nici măcar părinţii nu o fac.  Şi uitarea se aşterne peste sute de victime nevinovate, tineri ca ei care au încercat, nu demult, să le schimbe lor viitorul.

Proiecţia de la Cluj a  documentarului “Piaţa Universităţii” are scopul de a face cunoscute evenimentele din ‘90 în rândurile studenţilor de azi. Filmul este în acelaşi timp un omagiu adus “golanilor” care au avut de suferit în urma intervenţiei violente a minerilor din Valea Jiului, “invitaţi” în capitală de Ion Iliescu.

Documentarul  lui Stere Gulea, realizat în anul 1991, surprinde imagini filmate în 1990 atât de reporterii români cât şi de cei străini, din timpul celor 53 de zile de protest anticomunist din Piaţa Universităţii concentrându-se în mod special pe momentul euforic de debut al evenimentelor şi asupra finalului violent din 13-15 mai 1990.

“Piaţa Universităţii” va fi proiectat pe data de 22 iunie 2011 în cinci locaţii din Cluj simultan. Cei care doresc să-l vadă pot alege între: Ceainăria La Port, Insomnia Cafe, Scena din Spate (L’Atelier), Terasa Hotel Transilvania şi Zorki Photo Café.

Intrarea este liberă.


Comentariul tau :