10 februarie 2010 – Țapinarii – Embargo pe creier

De Bogdan Beşliu la data February 10, 2010   in Rubrica PIESA ZILEI

În seara asta, în Irish & Music Pub e motiv de sărbătoare. În turneul lor Anti-Valentine’s Day, Țapinarii, cea mai veche (și cam singura) trupă de folk alternativ din România se opresc nițel și la Cluj-Napoca. Și dacă tot e anti-sărbătoare, lansează și un nou album, „2010 ani de folk alternativ”. Acestea fiind notate, vă invităm în seara asta în Pub să anti-sărbătorim cum se cuvine aceste importante fapte.

În loc de antrenament, vă propunem să ascultați astăzi una din cele mai frumoase piese ale Țapinarilor, Embargo pe creier:

PS: Nu uitaţi că astăzi este ultima zi în care mai puteţi participa la concursul nostru ce pune la bătaie o invitaţie de două persoane la concertul lui Mircea Vintilă, de mâine seară, din acelaşi Irish & Music Pub. Click aici pentru detalii.

25 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. Doamne, cumplit canta trupa asta. Asta nu este folk alternativ, nu este anti Valentine’s day, este pur si simplu anti muzica. Nu vreu sa fiu rau, dar daca asta este cea mai frumoasa piesa a lor, celelalte cum sunt?

  2. au si piese reusite, mie imi place mai mult piesa “inceput si sfarsit de lume”. ascult-o, s-ar putea sa-ti placa laughing

  3. de fapt este “sfarsit si inceput …”

  4. @vali: Vorbesti fara sa stii. Dar asa e la noi, fiecare se crede critic.

  5. @snapto: Fiecare e liber sa interpreteze cum doreste, atata timp cat foloseste un limbaj decent. Nu-i musai ca Tapinarii sa placa tuturor.

  6. Maine, 11.02 apare Jurnalul National cu editie speciala Tapinarii, daca erau asa de naspa nu cred ca scoteau astia si disc si supliment… oricum am ascultat piesele reorchestrate si suna genial. si apare si chilian si ovidiu mihailescu, mache si daniel iancu pe disc. Asa ca fuga la chioscuri.

  7. Hei, ati sarit toti pe mine! eu personal, am alte pareri despra muzica, muzica inseamna altceva pentru mine, nu ce canta tapinarii. Este opinia mea, tin la ea, si nu mi-o pot schimba. Probabil si voi tineti la a voastra, nu va sfatuiesc sa o schimbati, traim intr-o tara libera si fiecare intelege din muzica ce vrea. Prefer sa nu mai ascult alte piese Tapinarii, calitatile lor vocale sunt limitate, deci nu este vorba de line melodica. Cat pentru “snapto”, cred ca dupa o experienta de aproape 20 de ani in domeniul muzical, pot sa fiu si un pic critic! Cat despre promovarea lor, sa nu uitam, ca in “romanica”, sant promovate si vandute bine si simona senzual sau roxi manelista sau….lista e lunga rau. cumea este ca aceasta lista este vanduta mai bine decat alti catareti adevarati, care chiar fac muzica (si aici lista e lunga). Asa ca daca ne orientam dupa promovare prin media, cumpara tu (Dana) CD-ul, pe mine nu m-ai convins. O zi cat mai buna!

  8. scuze pt greselile ortografice!

  9. @vali: Tocmai, nu am sarit pe tine. De-asta ti-am spus ca vorbesti fara sa stii. Pentru ca Tapinarii mereu au spui ca ce fac ei nu este muzica, ci piese de teatru scurte, pe chitara. Si nu cred ca muzica trebuie cantata neaaparat de mari artisti cu calitati vocale extraordinare. Trebuie sa transmita.

    In fine, este parerea ta, dar si asta e parerea mea, deci nu te-a atacat nimeni. O zi buna!

  10. Asta am spus si eu, fiecare este miscat de un anumit fel de muzica. Nimic rau in asta. Tapinarii mie nu-mi spun nimic, muzical vorbind. Ca satira, teatru sau altceva, este alta poveste. Eu am folosit cuvantul “antimuzica” si tu , sau chiar ei, dupa cum spui, confirma asta. Deci este ok. Deci ce am spus mai sus, este in cunostinta de cauza, nu am vorbit fara sa stiu, asa cum mi-ai spus tu in primul raspuns. Daca doresti, putem sa mai vb pe subiect, orice parere despre muzica, mai ales folk cred ca este buna, deci constructiva. Sa auzim numai de bine!

  11. Anti, dupa cate stiu, inseamna impotriva. Si nu cred asta. Am spus ca vorbesti fara sa stii pentru ca ai auzit doar o piesa de-a lor, si aia la calitate slaba. happy
    Ai mai spus “cumplit canta trupa asta”. Vino la concerte sa vezi cum suna live, ce atmosfera creaza si ce amuzant e totul. Pana la urma folkul nu e numai muzica. E poezie, e teatru, poate fi mai multe. Ia-o ca exemplu pe Ada Milea… si ea e anti-muzica? happy

  12. Nu ma dau in vant dupa Ada, dar clar, o prefer. Aici, piesa, a fost recomandata ca una dintre cele mai frumoase, deci am luat-o ca atare. Tu zici ca este una de calitate slaba! Ce sa cred? Iar in concert, ce poate suna mai bine, chitara, vocea? ma indoiesc, pe sonorizarile ieftine, alese de organizatorii din Ro (sunt si excepti). Asta, cu sonorizarea, este un alt subiect, interesant de discutat. Folkul, este muzica si poezie. Folkul alternativ, poate fi mai multe, asa cum spui, dar cu siguranta, in detrimentul primelor doua, si cred ca este incercat de cei ce nu pot folk curat. Se incearca compersarea carentelor vocale etc, prin introducerea altor elemente. Ce zici, te-ai gandit la asta? Este doar parerea mea…

  13. Să-mi fie iertată subiectivitatea, dar dacă eu consider că e una dintre cele mai frumoase piese ale Țapinarilor, nu-i musai să-mi împărtășiți părerea. Pe acest subiect vor fi mereu controverse, dar vă rog să luați în considerare două lucruri, 1. articolul este subiectiv, 2. gusturile chiar nu se discută, important e să ascultăm muzică, ceea ce ascultăm ține de fiecare în parte. Nu e nimeni mai prejos dacă ascultă Mozart sau Țapinarii.

  14. @vali: La “calitate slaba” ma refer la cum e inregistrata. Ai spus ca ai 20 de ani de experienta in muzica. Chiar nu auzi cum zdrangane chitara aia si cum se aude vocea? Da, normal ca suna mult mai bine in concert. Ce sistem de sonorizare crezi ca trebuie sa ai pt a canta folk, cu o chitara si doua voci? Ai idei fixe in ceea ce priveste muzica si din nou iti aduc aminte ca ai pomenit de 20 de ani de experienta. Nu poti avea o parere despre ceva ce nu ai auzit. Nu pot sa spui ca un film e prost, doar pentru ca ai vazut cateva secvente din el.

  15. Este parerea ta…., dar chiar vb limbi diferite, scuza-ma pt deranj. Despre sonorizarile din spectacolele de folk, daca tu esti multumit… este ok. Doar ca….intreaba artistii daca sunt multumiti…Eu ma opresc aici cu comentarile

  16. @Bogdan: Nu ma bag peste preferintele muzicale, fiecare asculta ce doreste. Cum ai spus, e important sa ascultam muzica. Nu vorbesc aici de Tapinarii sau Mozart, nu ma intereseaza comparatiile extreme, dar cred ca cineva care asculta Leonard Cohen, Chris Rea, Emerson, Lake & Palmer, e mai presus de unul care asculta manele. Cel putin in modul de gandire. Chiar daca si unii si altii spun ca asculta muzica.

  17. alooo, gusturile nu se discuta daca ceva nu-ti place nu inseamna ca ceva e prost. si vali, io n-am 20 de ani de muzica, am 14, dar am scos 9 albume, tu ai scos vreunul? Atat, restul e tacere. Gusturile nu se discuta, daca nu-ti place ceva nu asculta, poate e mai interesant altceva, sau poate te retinem p+aici. Nu+ti bate joc de munca altora doar ptr ca tie nu+ti place

  18. ah, bogdan, e 2010 ani de folk alternativwinking

  19. Domnu` Tănase, iertată-mi fie greșeala. Am reparat. Îmi zboară gândul la 10 ani big grin

  20. no problemwinking

  21. @tanase: Deorece imi place sa cred ca traim intr-un stat democratic, este important sa avem avem opini. Ca de multe ori, opinile unui grup se bat cap in cap, cred ca este ok, asta inseamna progres. Deci, o opinie, este mai importanta decat “tacerea”. Marile companii (chiar si muzicale) au angajati oameni special pentru a critica si a gasi chichite in produsul respectivei companii. Nu cred, deci, ca parerea mea trebuie sa te deranjeze. De ce simti nevoia sa te compari cu mine in domeniul muzical, eu nu am preteniti de artist. Si apoi, muzica nu cred ca se masoara in cantitate, ci in calitate. Eu va doresc succes in continuare si o concurenta mult mai mare in domeniu vostru. Asa se naste calitatea, prin concurenta. Daca opinia mea deranjaza pe cineva, rog sa nu o ia in seama. Sunt doar un om din Ro care imi doresc mai multa muzica de calitate, mai multa mediatizare, mai multi bani si spectacole mai ample, nu doar cantari in diferite locati sub pamant (bine ca sunt si ale) De ce se poate la altii si la noi nu? In rest, daca ne vom intalni candva, dau eu berea…….

  22. daca canta si chilian si CDul asta, nu-l cumpar!

  23. Eu nu pricep de ce toata lumea trebuie sa se piarda in detalii. Iti place, foarte bine. Asculta. Nu iti place, la fel de bine. Nu asculta. Este cat se poate de simplu. Nu cere nimeni sa fie laudat, dar nici nu pica bine sa vezi ca vine un oarecare si iti critica munca la modul asta. Cred ca asta ar fi ideea de baza. E ceva ce te deranjeaza la muzica celor de la Tapinarii, nu te atrage, nu ti se pare a fi muzica buna? Foarte bine. Time pentru tine. Baietii astia au muncit si asta este rezultatul multor eforturi si ore petrecute in studio. Nu ti-au cerut sa iti placa, dar nici nu te apuca sa tavalesti prin praf munca lor. Atat doar.

  24. @Anca: E o tara democratica, are tot dreptul sa critice. Daca omului nu-i place, asta e. Cand nu ne place ceva, trebuie sa spunem. Ar fi prea frumos sa fie totul lapte si miere.

  25. Libertatea de expresie nu trebuie sa contravina dreptului la imagine (scrie in constitutia Romaniei, stat democratic, ca tot vorbesti de democratie. Nu-ti place nu asculta, orice spatiu public nu trebuie sa devina o tribuna parlamentara si nici sa insisti pe o idee. Asa ca te rog, ramai cu “opinile” tale. Am vorbi foarte mult despre democratie si despre libertatea de expresie si cum democratia inseamna a face ce vrei tu atata timp cat nu-i afecteaza pe altii. Libertatea ca toate lucrurile de prin lumea asta nu este absoluta. Nu inseamna ca poti face ce vrei, ca poti spune ce vrei intr-un spatiu public (ma rog privat). Asa apaream in chiloti la televizor la 3 dupoa-masa, ca e democratie nu? e libertate. NU asculta, daca nu-ti place dar nu da ca argument libertatea pentru ca nu e chiar asa. E important sa ai “opini” dar cred ca ar trebuis a invatam ca dreptul la exprimare castigat indecembrie are si responsabilitati, nu numai drepturi. ALtfel, cu absolutismele astea ajungem sa credem ca nimic nu e interzis, si poate e chiar ok sa dam in cap la oameni pe strada, ca doar e democratie, libertate nu? Ce ai spus tu nu e un argument. Iti dau eu altul si iti dadusem si mai sus, am zis, e o chestiune de gust. NU asculta, esti liber sa faci asta. NU inteleg de ce trebuie dupa aia sa vii sa-mi dai non argumente doar ca sa continui cearta. Ramai cu “opinile” tale. Paaa

Comentariul tau :