15 octombrie 2009 - Nicu Vladimir – Ce de lupi se înconjoară

De Alina Ioana Deac la data October 15, 2009   in Rubrica PIESA ZILEI

Într-un articol mai vechi, colega mea Maggie May, vorbind despre Nicu Vladimir, spunea ca publicul tânăr de astăzi „vrăjit de nume mari şi refrene ajunse celebre, uită să NU uite de toţi ceilalţi care au făcut o diferenţă în istoria folkului” . La cele spuse de ea aş mai adăuga şi faptul că, din păcate, acest public nici nu prea are acces la informaţii legate de artişti de felul acesta. Nu sunt aproape deloc mediatizaţi, pe Internet  se găsesc extrem de puţine informaţii, fotografii cu atât mai puţin, iar muzica nu o reeditează nimeni.

Şi totuşi vorbim despre unul dintre oamenii care au pus bazele muzicii folk la noi, un gen care abia mai apoi a luat-o pe cărările cenaclist-flăcăriste cu care  fenomenul e confundat şi astăzi. Uneori am vaga impresie că, din diverse motive, oameni ca Nicu Vladimir au fost aproape şterşi din istorie şi că nimeni dintre cei care ar avea această putere, nu pare cu adevărat interesat să-i readucă în atenţia noastră, să-i dezgroape din acestă ciudată şi nemeritată uitare.

Cântecul ce vi-l propun astăzi spre ascultare e cunoscut celor mai mulţi dintre voi în varianta celor de la Pasărea Colibri. Nu ştiu însă câţi au avut curiozitatea să citească pe coperta CD-ului numele celui căruia îi aparţin versurile şi muzica acestui cântec (las la o parte faptul că puţini români investesc bani în CD-uri originale).  Pe scenă lucrurile de felul acesta sunt, din păcate, foarte rar menţionate. E bine că piesa în sine a fost adusă în faţă, e bine că opera supravieşte artistului.  Dar ar fi bine şi corect ca şi numele lui să fie  la fel de cunoscut.


Nicu Vladimir - Ce de lupi se înconjoară

3 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. e bine ca ne mai aduceti aminte de interpretii uitati. o alta voce uitata, este si valeriu penisoara, plecat mult prea devreme dintre noi.

  2. [...] şi de alţi artişti. Nu ştiu câţi dintre voi cunosc varianta originală. Vorbeam într-un articol mai vechi despre o anumită dezinformare a publicului din România datorată într-o oarecare măsură şi [...]

  3. Cel mai bun folkist care a trait in Ro. RIP

Comentariul tau :