Gărâna International Jazz Festival

De cantafabule la data July 13, 2009   in Rubrica RECOMANDARI

garana_afis„Unora le place jazz-ul”. Aşa îmi intitulam acum ceva timp articolul scris în avanpremiera Sibiu Jazz Festival. Acelaşi lucru intenţionez să vă spun şi acum, cand aş dori să vă înfăţişez în câteva cuvinte (poate ceva mai multe) o nouă manifestare dedicată acestui gen exclusivist care este jazz-ul. O muzică a elitelor, un gen înţeles nu de prea multă lume, ci doar de cunoscători.

De ceva ani buni încoace, se desfăşoară la Gărâna (Wolfsberg), un sătuc aflat într-o pitorească zonă situată la poalele Semenicului, un festival de jazz. Ajuns anul acesta la ediţia a XIII-a, printre cunoscători se spune că este deja cel mai mare festival de gen din ţară. De la înfiinţarea sa, în 1997, pe scena de la Gărâna au evoluat nume mari ale jazz-ului autohton sau oaspeţi de peste hotare: Mircea Tiberian, Johnny Răducanu, Teodora Enache, Bega Blues Band, Charles Lloyd, Yellowjackets, Jan Garbarek, Jean-Luc Ponty.

Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna, care va avea loc în perioada 17 - 19 iulie 2009, este organizat de Marius Giura şi de Fundaţia Jazz Banat. Un concept de muzică şi artişti de seamă, un eveniment organizat în aer liber, o întâlnire cu jazz-ul de calitate, prezentat şi anul acesta, ca şi în cei precedenţi, de omul cu sufletul jazz, Florian „Moşu” Lungu. Printre cei care vor încânta marele public iubitor de jazz se numără nume mari, precum John Abercombie Trio, Nik Bartsch Ronin, Ulrich Drechsler.

Accesul către Gărâna nu este dificil. Pentru cei care vin cu autoturismul dinspre Timişoara, simpla rută Timişoara-Reşiţa-Gărâna este suficientă. Pentru cei care doresc să fie însoţiţi în periplul lor de glasul roţilor de tren, până la Reşiţa există această variantă. Apoi, din autogară trebuie să luaţi microbuzul până la Gărâna. În caz că scăpaţi una din cursele care merg într-acolo, apelaţi la ultima soluţie, autobuzul până la Văliug, apoi autostopul. Dar nu trebuie să vă impacientaţi, pentru că în preziua începerii festivalului nu veţi fi singurii care vor face asta.

Cazarea se poate face la pensiunile din Gărâna sau Văliug, la săteni în Gărâna sau în taberele amenajate pentru corturi. Pentru această ultimă opţiune însă, trebuie musai să vă dotaţi cu haine ceva mai groase, pentru ca deşi suntem în plină vară, locaţia este totuşi în mijlocul munţilor. Şi tot musai, nu uitaţi pelerinele de ploaie. Sunt utile şi în anii trecuţi chiar a fost nevoie de ele.

Concertele din cadrul festivalului încep la ora 19.00, pe scena din Poiana Lupului, situată la intrarea în Gărâna. Preţul biletelor este de 50 de lei / seară, iar abonamentul pentru 3 seri costă 120 de lei. Deasemenea, se pot cumpăra bilete şi de la intrare, începând cu ora 16.00 a fiecărei zile.

Programul manifestărilor poate fi consultat pe  site-ul festivalului.

Popularity: 6% [?]

Comentariul tau :