Concurs Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie

De cantafabule la data June 30, 2009   in Rubrica RECOMANDARI

carl-filtschPentru iubitorii de frumos şi muzică bună, revenim din oraşul de pe Cibin cu informaţii despre un eveniment ce a ajuns, iată, deja la cea de-a XIV-a ediţie. Este vorba de Festivalul - Concurs Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”, proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi al Primăriei Municipiului Sibiu şi care se va desfăşura la Filarmonica de Stat din Sibiu, în perioada 9-15 iulie 2009.
Concursul este deschis tinerilor muzicieni din toată lumea şi se va desfǎşura pe trei categorii de vârstǎ: nǎscuţi dupǎ 27 mai 1997; nǎscuţi între 27 mai 1993 - 26 mai 1997; nǎscuţi între 27 mai 1978 - 26 mai 1993.

Festivalul se desfăşoară în memoria muzicianului transilvănean Carl Filtsch, o figură interesantă, dar, din păcate, cu un destin tragic. Născut la Sebeşul Săsesc, în 1830, Carl Filtsch a început studiul pianului foarte de tânăr, la vârsta de 3 ani. Dovedindu-se un talent înnăscut, în 1837 a fost dus la Curtea Imperială de la Viena, pentru fructificarea darului său. In 1841 a debutat la “Wiener Musikverein”, unde a obţinut un success răsunător. Un an mai târziu ajunge deja, la Paris, elevul preferat al lui Frederic Chopin, care, după ce Filtsch îi interpretează una din compoziţii, remarca: „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înţeles aşa ca el”.
Din păcate, la vârsta de doar 15 ani, este răpus de tuberculoză, o boală incurabilă la acea vreme.
Muzicianul-minune Carl Filtsch, indiscutabil un talent remarcabil al vremii sale, a concertat pe marile scene europene, la Viena, Paris, Londra, fiind aclamat la scenă deschisă. Compoziţiile sale, 12 la număr, au fost descoperite abia târziu, în 1960, iar o parte din ele sunt readuse în atentia publicului de copiii participanţi la concursul de la Sibiu.

Informaţii suplimentare despre regulamentul concursului, cât şi despre programul festivalului pot fi găsite pe site-ul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Popularity: 2% [?]

Comentariul tau :