Iron City, mon amour

De Folkblog la data February 9, 2009   in Rubrica UN LOC CU FOLK

iron city1Când afli cum se numeşte staţia de folk a fiecărei miercuri seară în Capitală, te cam ia cu friguri: de ce ai vrea să mergi într-un Oraş de Oţel când vine vorba de chitară si folk? Totuşi îţi spun cu mâna pe inimă: dacă vine seara de miercuri, eşti în Bucureşti şi n-ai alte planuri, Iron City e locul unde-ai vrea să ajungi.

Iron City e central şi totuşi… underground: barul se află la subsolul clădirii situate pe strada Blănari la numărul 21. E uşor să ajungi acolo dacă ştii unde e Club A (şi puţini dintre voi nu ştiţi): peste drum de barul arhitecturii se află o clădire la etajul căreia domină, luminoasă şi galbenă, firma barului SALT. Ei bine, ai ajuns: tot acolo, la subsol, se află locul care găzduieşte în fiecare miercuri serile FolkFrate, organizate alături de CTE Cocora.

Cântările încep de la 21.13, dar ai face bine să ajungi acolo din timp, fiindcă locurile sunt puţine şi de fiecare dată e o luptă. Dacă n-ajungi din timp, nu-i niciun bai: întreabă de Bodhi. Patronul localului e un tip foarte de treabă, gata oricând să-ţi împrumute o ladă goală de bere pe post de scaun. Preţurile sunt şi ele prieteneşti, aşa că poţi să stai la cântare cât e seara de lungă.

Fiind “găzduit” la subsolul unei clădiri din centrul vechi al oraşului, Iron City nu poate avea alt design decat cel de beci. Spre deosebire de alte locaţii capitaliste ce propun un concept similar, Oraşul de Oţel este mult mai cald şi prietenos. Ai nimerit într-un loc lipsit de fiţe: barmanii sunt prieteni cu clienţii, ba chiar urcă şi pe scenă uneori. În Iron City toată lumea ştie pe toată lumea şi fiecare seară FolkFrate e doar un alt prilej de înâlnire în familie.

Că veni vorba de cântări – nu te aştepta la o seară clasică de folk. Bucureştiul are destule locuri unde poţi auzi cântece de munte, blues sau folk clasic, aşa că Iron City şi FolkFrate au hotărât să aducă ceva nou: PMS. Coordonatele serilor FF sunt Poezie, Muzică, Suflet – aşa se face că în fiecare miercuri ai parte de cântări unice, în care folkul clasic intră în mixer alături de jazz, blues si rock pentru a rezulta un cocktail pe care nu-l găseşti nicăieri în altă parte. N-ai nicio şansă să scapi din Iron City mai devreme de 5 dimineaţa: se cântă mult şi frumos, când serios şi când în joacă.

La FolkFrate e rost de cântări variate: poţi avea parte de obişnuiţi ai locului precum Mysha, Johnny, Dragoş Boeru, Ştefan Tivodar, Cristina Andrieş, Nico Pălărie ori Alina Zaharia, dar te poţi trezi invitat la un recital special al unor prieteni precum Emeric Imre, Unde, Alina Manole, Imperfect sau Maria Gheorghiu (asta pentru a numi câteva dintre numele care au poposit până acum în Oraşul de Oţel). Seara-i lungă şi chitările-s acordate, aşa că dacă vrei să faci deja rezervări, poţi suna de pe acum la 0721/223343.

Photo  credits FolkFrate & Fram

Articol scris de Stefan Tivodar.


Un comentariu
Trimite un comentariu »

  1. Salutare. Marti 25 mai,Concert SIM in IRON CITY!! Ora 21.30, intrarea libera. Va asteptam,Multumim.

Comentariul tau :