Janis Pub – Cluj-Napoca

De miragecj la data November 13, 2008   in Rubrica UN LOC CU FOLK

Cine-a pus Janisu’-n drum ăla n-a fost om nebun

Janis Pub, unul dintre cele mai faine localuri din Cluj-Napoca, este o cârciumă aşezată la drumul mare, pe pietonala lui Boc mai exact (adică pe Bulevardul Eroilor la numărul 5 sau pe româneşte, cum vii de la clopotu’ lui Funar al 3-lea gang pe stânga ) . Deşi nu iese din tipare ca decor şi amplasament (într-un beci, evident), odată ce auzi muzica de la difuzoare sau chiar cântată live, e mai mult ca sigur că o să-ţi laşi mulţi bani, din ăia puşi la ciorap, pentru anumite licori bahice sau sucuri naturale. Pentru că, fie vorba între noi, nu-i chiar cea mai ieftină cârciumă din Cluj (o bere undeva peste 5 lei). Cu toate astea, o dată ce ai petrecut o noapte la Janis, e imposibil să mai rezişti tentaţiei data viitoare şi cu siguranţă vei mai reveni, chiar dacă pentru asta va trebui să apelezi la ultimele resurse din puşculiţă.

Fiind primul meu articol de aici, nu am vrut sa mă fac de toată jena din prima, aşa că m-am documentat un pic şi am aflat că omul care stă in spatele Janis-ului a dorit ca prin crâşma asta să aducă Vama Veche la Cluj. Sincer, nu ştiu dacă a reuşit, dar din punctul meu de vedere, a făcut un loc unde poţi asculta muzică bună şi în care te poţi simţi uneori poate mult prea bine. Şi vorbesc din proprie experienţă.

Muzică bună într-un local fără fiţe

Ca orice instituţie de înaltă prestanţă culturală, Janis-ul are şi un regulament de ordine interioară. Ca să ne înţelegem din prima, crâşma asta nu-i una din alea multe cu care suntem obişnuiţi cu toţii, unde odata ce ai intrat eşti analizat din cap pâna în picioare şi dacă nu eşti în tendinţe, ţi se aruncă priviri “aprobatoare”. Din contră, în Janis poţi să fii exact aşa cum ai tu chef să fii, să te îmbraci cum vrei, să dansezi cum simţi, să asculţi ce-ţi place şi să cunoşti oameni faini şi fără prejudecăţi, alături de care poţi chefui până în zori.

In zilele de lucru, adică atunci când nu sunt concerte live sau karaoke, playlistul de la Janis conţine nume precum AC/DC, Pink Floyd, Nirvana, Bob Dylan, Janis Joplin, Phoenix, Iris şi câte şi mai câte bunătăţi. Nu sună rău deloc, aşa-i ? Dar staţi un pic, ăsta e doar blatu’, mai e până la cireaşa de pe tort!

In zilele de karaoke, când prestează Aminda si Hazard, daca te ţine, poţi să pui mâna pe microfon fără jenă şi să te dai rotund pentru câteva minute. Şi serios, nu-i stress cum cânţi! Eu sincer n-am crezut niciodată că o sa aud Whiskey in the jar cântată aşa!

Acum, dacă o să vă zic cine a cântat live in Janis, veţi zice că vă mint frumos, dar vă jur că spun adevărul şi numai adevărul. Aşadar, Semnal M, A.G. Weinberger, Sarmalele Reci, Celelalte Cuvinte, Cargo sau Viţa-de-Vie sunt doar câţiva dintre cei care au călcat, în decurs de un singur an, pragul Janis-ului.

Din lumea folkului nu au lipsit: the one and only Mircea Baniciu împreună cu Vlady Cnejevici, Mihai Mărgineanu sau trupa Ţapinarii. La Baniciu a fost o atmosferă de neuitat (oameni mulţi şi faini, îngrămădiţi unii peste alţii în faţa scenei, care cântau fiecare vers alături de inegalabilul Tetea, pe care sper ca cei de la Janis să ni-l mai aducă la Cluj).

Pe vremuri era o vorbă în Cluj : dacă eşti rocker sau hippie sau pur şi simplu deosebit de mulţimea trasă la indigo din jurul tău şi ai fost prin Cluj, nu eşti adevarat dacă n-ai intrat prin Pub (Music Pub-ul de pe vremea aceea). Din păcate, vechiul pub al Clujului a rămas doar o amintire (deşi fizic locul mai există). Dar Janis-ul se pare că, încet-încet, îi ia locul. Sper însă că va păstra şi o oarecare decenţă. E o vorbă, pe care o ştiu de la Moţu : esti liber să faci ceea ce vrei, atâta timp cât nu-i deranjezi pe ceilalţi! Ultima dată când am fost în Janis încă mai era valabilă şi sper să rămână aşa.

P.S.: Dacă încă nu v-aţi prins, Janis vine de la numele legendarei Janis Joplin, “patroana spirituală” a acestui lăcaş de muzică bună şi atmosferă faină, a cărei figură apare pe toate afişele şi materialele promoţionale ale clubului. Pentru cei care ştiu despre cine e vorba, cred ca e un motiv în plus de a se opri în Janis.

Pentru cei care nu ştiu despre cine e vorba, în primul rând zece puncte minus la capitolul cultură muzicală. Puneţi mâna şi ascultaţi-o, că-i mai bine mai târziu decât niciodată! Şi dacă o să vă placă, atunci cu siguranţă trebuie să faceţi o vizită celui mai tare pub din Cluj. Un indiciu pentru voi: e vorba de tipa cu “Oh Lord, won’t buy me a Mercedes Benz?” (da’ chiar aşa, Lord, why?).

Galerie Photo:


6 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. Cluj este un oras deosebit sub aspectul cultivarii Frumosului , in cadrul caruia sta la loc de cinste muzica Folk. Tineti-o tot asha si aveti sanse serioase sa deveniti capitala Romaniei dpdv al acestui gen muzical si nu numai. Bravo Cluj.

  2. bravo, mirajule ! felicitari pentru aparitia pe “folkblog” ! fain articolu’ !

  3. @colega : merci fain ! daca ai stii cata mita am dat pentru aparitia asta laughing

  4. @miragecj: Acuma si tu chiar trebuia sa zici la toata lumea? laughing
    Da lasa tu, trebuie sa recunosti ca s-a meritat din plin! Oricum, iti urez si eu acuma pe cale oficiala bun venit in familia folkbloghistelor ! Un pic de miraj nu strica nicaieri! big grin

  5. Pentru mine e un loc aparte, e primul local in care am poposit la primele mele descalecari in Cluj. Chiar daca in ultimul timp frecventez tot mai des Autograful happy , Janis ramane totusi un punct de referinta pe harta distractiei in Cluj.
    Deci mita se poarta, nu? Alo, D.N.A., se-aude? happy

  6. Multumim pentru articol! happy

Comentariul tau :